Home  

What is Biodynamic Agriculture?



PROGRAM
 
Themes and workshops
 

JOIN US

 
Download and Fill Out the Application Form with Acrobat Reader







 

 

  English Pages

PROGRAM

32th INTERNATIONAL CONGRESS OF
BIODYNAMIC AGRICULTURE
20th - 23th February 2014
ODEON CINEMA THEATRE - FLORENCE
ORARIO GIOVEDI' 20 FEBBRAIO RELATORI

11.00-15,00

REGISTRATION at Odeon Theatre

Opening of the exhibition Atelier d'artista. Places and works by Fiorenza de Angelis.
Edited by: APAB International School of Photography.
Photography by Marco Triarico.
Foto di Marco Triarico

14.00-14.45

Conference Opening

Screening of RAI documentary “L'insostenibile brevetto”

15.00-15.15

Start of the Workshops

Presentation of the organizers

15.30-15.45

Michele Sarti , “Communio” (2013) for ensemble première

Ensemble de Angelis, directed by M. Sarti

15.45-16.15

Introduction and greetings

City of Florence,

Council of Region of Tuscany

16.15-17.45

Alliance for the Earth

Enrico Amico Enrico Amico (President of Amico Bio Group) La Terra dei fuochi: la biodinamica sulla frontiera della speranza

Aldo Paravicini ( Director of Cascine Orsine Farm) Per un organismo agricolo sano

Enrico Zagnoli(biodynamic beekeeper) Alleanza tra apicoltori e agricoltori per la salvaguardia del territorio dagli OGM;

Claudio Elli, Vet
L'importanza del fenotipo e del genotipo in animali non OGM

Gaia Citriniti, ( APAB Formation Institute Coordinator)
International formation on biodynamic agriculture

17.45-18.00

We're here. Listening and narration in the here and now

Practical exercise by the NALM

18.00-19.30

Speakers

Stefano Masini
(Head of Environment and Territory Coldiretti) Un'agricoltura sana e libera da OGM;

Michele Pontecorvo (CEO of Colonial Springs Farm Ferrarelle) Un’esperienza di salvaguardia ambientale delle fonti idriche;

Maurizio Rivolta
(National Councillor for Italian Environment Fund) Agricoltura e paesaggio un binomio per il futuro;
 
Communications  
       

19.30-20.15

SIGHTSEEING TOUR From the Cathedral to Santa Croce

by APAB Professional Tourist Guides

20.30-21.30

Biodynamic dinner

Restaurant "Fantasia", Santa Croce. Brief description of the biodynamic dishes by experts

21.30-22.30

Cafe Agriculture: Theme talks

 

TIME

FRIDAY
FEBRUARY 21st

SPEAKERS

9.30-11.30

ALLIANCES Working together for the future of the Earth

 

Maria Grazia Mammuccini, (Tavolo PAC Ass.Ambientaliste e Ass.Agricoltura Biologica e Biodinamica)

Vincezo Vizioli (AIAB) Lavorare per il biologico in Italia;

Paolo Carnemolla President of FEDERBIO) L’impegno di FederBio per l’unità e l’integrità del biologico italian);

Roberto Burdese (President of Slow Food Italy) Buono Pulito Giusto

11.30-12.00

Break

 

12.00-13.00

ALLIANCES for Food Sovereignty

Documentary about free seeds.

Giuseppe Li Rosi (President of Terre e Tradizioni) Il panico della Biodiversità;

Franco Pedrini (Farm San Cristoforo) I cereali per la salute in agricoltura biodinamica;

Claudio Pozzi (Rete semi rurali);

Giannozzo Pucci (Navdanja International)

13.00-13.30

Reports from workshops

Giovanni Legittimo (Consultant) I preparati biodinamici in Italia;

Michele Baio (Consultant) Mezzi tecnici e nuova agricoltura

13.30-15.30

Biodynamic lunch buffet

 

15.30-16.30

ALLIANCES for a new economy

Fabio Brescacin (Head of Ecor NaturaSì) L'economia solidale in una sana società triarticolata;

Stefano Freddo (Researcher) L'humus della vita sociale: formazione del terreno per un'economia di giustizia

16.30-17.00

Break

 

17.00-18.30

ALLIANCES for health

Carlo Modonesi (University ofi Parma ) L'uso e l'impatto dei pesticidi in agricoltura;

Laura Borghi (SIMA President) Salutogenesi. Come una buona e sana agricoltura può aiutare la medicin);

Sabino Pavone (Vice-President of Italian Waldorf Schools Federation Pedagogia e agricoltura, Nuove colture: seminare nell'animo dei giovani l'amore della Terra;

Stefano Riva (Chief Weleda Italia) La libera scelta del farmaco

18.30-19.30

ALLEANZE lavorare uniti per il futuro della Biodinamica

Introduces Marco Serventi(Board of Demeter Italia)

Adriano Zago (Consultant) ;

Giuseppe Ferrua (President of Agricoltura Vivente);

Marco Bignardi (Secretary of CTPB)

19.30-20.15

SIGHTSEEING TOUR: the places of Dante

by APAB Professional Tourist Guides

20.30-21.30

BIODYNAMIC DINNER

Restaurant "Fantasia", Santa Croce. Brief description of the biodynamic dishes by experts

21.30-22.30

Cafe Agriculture: Theme talks

 

TIME

SATURDAY
FEBRUARY 22nd

SPEAKERS

9.30-9.40

LETTURA

 

9.40-11.00

ALLIANCES and scientific research

Maria Olga Kokornaczyk, (University of Bologna)
DEM un nuovo metodo di analisi per immagini sulla qualità dei prodotti agroalimentari concenzionali, biologici e biodinamici;

Matteo Giannattasio (University of Padoa) La scientificità dell'agricoltura biodinamica;

Stefano Benedettelli (University of Florence) Parametri innovativi per la selezione del frumento;

Claudia Sorlini (Chairman of the Scientific Committee for the City of Milan Expo) Expo 2015, Un'occasione per ripensare l'agricoltura

Vincenzo Piccione (University of Catania) Siccità e Desertificazione. Emergenze ambientali e nuove alleanze;

11.00-11.30

Break

 

11.30-13.00

ALLIANCES for the Planet

Giovanni Sartori (video conference) Il rientro demografico;

Introduce Carlo Triarico (President of Biodynamic Agriculture Association in Italy)

Fulco Pratesi (Honorary President of WWF ITALIA) Agricoltura, biodiversità, paesaggio;

Antonio Cianciullo - La Repubblica

Giulia Maria Mozzoni Crespi (Honorary President of Fondo Ambiente Italia) Un appello per il futuro;

Marco Gasperetti - Corriere della Sera

Enrico Rossi
President Region of Tuscany

13.00-15.30

Biodynamic Lunch Buffet

 

15.30-17.00

ALLIANCES for quality

Laura Isolani (University of Florence) Prove scientifiche della qualità biodinamica;

Giovanni Pandolfini (La Garanzia partecipata);

Emiliano Terreni (Il Genuino clandestino);

Claudio Torrisi (Order of Chemists) I marcatori nei suoli agricoli.

17.00-17.30

Break

 

17.30-19.30

ALLIANCES and scientific research

Concetta Vazzana (University of Florence) La biodiversità come strumento di gestione per i sistemi di agricoltura basati sui principi agro ecologici;

Paolo Guarnaccia (University of Catania) - L'approccio scientifico-spirituale steineriano e il recupero dei saperi contadini della tradizione agricola siciliana per le innovazioni colturali sostenibili;

Luca Colombo (FIRAB) Il ruolo della ricerca nell'agricoltura biodinamica.Il ruolo dell'agricoltura biodinamica nella ricerca;

Mariola Stefanoni ( Interlab Project) Risultati della cromatografia di Pfeiffer sulla fertilità del suolo;

Andrea Peruzzi (University of Pisa) La meccanizzazione in agricoltura biologica come strumento concreto per aumentare il valore della produzione, la sicurezza ambientale e il benessere della collettività;

Heinz Grill (Researcher) I quattro eteri. Conoscenza e aumento dell’eterico nella natura, nelle coltivazioni e nell’uomo

Annika Patregnani (President of Biennale Habitat and Habitat World) Il viaggio della Biennale Habitat
La ricerca di nuove alleanze tra Terre e Acque del Mediterraneo
;

19.30-20.15

SIGHTSEEING TOUR

by APAB Professional Tourist Guides

20.30- 21.30

biodynamic dinner

Restaurant "Fantasia", Santa Croce. Brief description of the biodynamic dishes by experts

21.30-22.30

Cafe Agriculture: Theme Talks

 

TIME

SUNDAY,
FEBRUARY 23rd

AT “FANTASIA” RESTAURANT

9.30-11.30

Biodynamic wine and food tasting

Flavors and scents of the biodynamics

11.30-12.30

ALLIANCES for our Earth

Ueli Hurter (Head of Agriculture Department, Free University of Spiritual Science in Dornach, Switzerland)
e
Stefano Gasperi (Physician, Secretary of the Anthroposophical Society in Italy)

L'alleanza internazionale degli agricoltori

12.30

Closing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



How to reach us


Biodynamic Advert


Speakers


Crediti


Press review


Staff


 


Dai il tuo Mi Piace alla Pagina Facebook del Convegno
Seguici su Twitter!!
Visita i video del 31° Convegno dell'Associazione Biodinamica

 

 

 

Il contenuto di questa pagina richiede una nuova versione di Adobe Flash Player.

Scarica Adobe Flash Player

 

Further Information:
Biodynamic Agriculture Organization:
via Privata Vasto 4, 20121 Milano,
tel. 02 29 00 25 44
Email: info@biodinamica.org Website: www.biodinamica.org

Tuscan Division: info@apab.biz
Tel.+39 055 48 80 17 e +39 055 3987098
Fax:+39 055 488017

Webmaster : APAB Template by Art for the web
Associazione per l'Agricoltura Biodinamica Associazione per l'Agricoltura Biodinamica