ORARIO |
GIOVEDI' 20 FEBBRAIO |
RELATORI |
11.00-15,00 |
REGISTRATION at Odeon Theatre |
Opening of the exhibition Atelier d'artista. Places and works by Fiorenza de Angelis.
Edited by: APAB International School of Photography.
Photography by Marco Triarico.
Foto di Marco Triarico |
14.00-14.45 |
Conference Opening |
Screening of RAI documentary “L'insostenibile brevetto” |
15.00-15.15 |
Start of the Workshops |
Presentation of the organizers |
15.30-15.45 |
Michele Sarti , “Communio” (2013) for ensemble première |
Ensemble de Angelis, directed by M. Sarti |
15.45-16.15 |
Introduction and greetings |
City of Florence,
Council of Region of Tuscany
|
16.15-17.45 |
Alliance for the Earth |
Enrico Amico Enrico Amico (President of Amico Bio Group) La Terra dei fuochi: la biodinamica sulla frontiera della speranza
Aldo Paravicini ( Director of Cascine Orsine Farm) Per un organismo agricolo sano;
Enrico Zagnoli(biodynamic beekeeper) Alleanza tra apicoltori e agricoltori per la salvaguardia del territorio dagli OGM;
Claudio Elli, Vet
L'importanza del fenotipo e del genotipo in animali non OGM
Gaia Citriniti, ( APAB Formation Institute Coordinator)
International formation on biodynamic agriculture |
17.45-18.00 |
We're here. Listening and narration in the here and now |
Practical exercise by the NALM |
18.00-19.30 |
Speakers |
Stefano Masini
(Head of Environment and Territory Coldiretti) Un'agricoltura sana e libera da OGM;
Michele Pontecorvo (CEO of Colonial Springs Farm Ferrarelle) Un’esperienza di salvaguardia ambientale delle fonti idriche;
Maurizio Rivolta(National Councillor for Italian Environment Fund) Agricoltura e paesaggio un binomio per il futuro;
Communications
|
19.30-20.15 |
SIGHTSEEING TOUR From the Cathedral to Santa Croce |
by APAB Professional Tourist Guides |
20.30-21.30 |
Biodynamic dinner |
Restaurant "Fantasia", Santa Croce. Brief description of the biodynamic dishes by experts |
21.30-22.30 |
Cafe Agriculture: Theme talks |
|
TIME |
FRIDAY
FEBRUARY 21st
|
SPEAKERS |
9.30-11.30 |
ALLIANCES Working together for the future of the Earth |
Maria Grazia Mammuccini, (Tavolo PAC Ass.Ambientaliste e Ass.Agricoltura Biologica e Biodinamica)
Vincezo Vizioli (AIAB) Lavorare
per il biologico in Italia;
Paolo Carnemolla President of FEDERBIO) L’impegno di FederBio per l’unità e l’integrità del biologico
italian);
Roberto Burdese (President of Slow Food Italy) Buono Pulito Giusto
|
11.30-12.00 |
Break |
|
12.00-13.00 |
ALLIANCES for Food Sovereignty |
Documentary about free seeds.
Giuseppe Li Rosi (President of Terre e Tradizioni) Il panico della Biodiversità;
Franco Pedrini (Farm San Cristoforo) I cereali per la salute in agricoltura biodinamica;
Claudio Pozzi (Rete semi rurali);
Giannozzo Pucci (Navdanja International) |
13.00-13.30 |
Reports from workshops |
Giovanni Legittimo (Consultant) I preparati
biodinamici in Italia;
Michele Baio (Consultant) Mezzi tecnici e nuova agricoltura |
13.30-15.30 |
Biodynamic lunch buffet |
|
15.30-16.30 |
ALLIANCES for a new economy |
Fabio Brescacin (Head of Ecor NaturaSì) L'economia solidale in una sana società triarticolata;
Stefano Freddo (Researcher) L'humus della vita sociale: formazione del terreno per
un'economia di giustizia |
16.30-17.00 |
Break |
|
17.00-18.30 |
ALLIANCES for health |
Carlo Modonesi (University ofi Parma ) L'uso e l'impatto dei pesticidi in
agricoltura;
Laura Borghi (SIMA President) Salutogenesi. Come una buona e sana agricoltura può aiutare la
medicin);
Sabino Pavone (Vice-President of Italian Waldorf Schools Federation Pedagogia e agricoltura, Nuove colture: seminare nell'animo dei giovani l'amore della
Terra;
Stefano Riva (Chief Weleda Italia) La libera scelta del farmaco |
18.30-19.30 |
ALLEANZE lavorare uniti per il futuro della
Biodinamica |
Introduces Marco Serventi(Board of Demeter Italia)
Adriano Zago (Consultant) ;
Giuseppe Ferrua (President of Agricoltura Vivente);
Marco Bignardi (Secretary of CTPB) |
19.30-20.15 |
SIGHTSEEING TOUR: the places of Dante |
by APAB Professional Tourist Guides |
20.30-21.30 |
BIODYNAMIC DINNER |
Restaurant "Fantasia", Santa Croce. Brief description of the biodynamic dishes by experts |
21.30-22.30 |
Cafe Agriculture: Theme talks |
|
TIME |
SATURDAY
FEBRUARY 22nd |
SPEAKERS |
9.30-9.40 |
LETTURA |
|
9.40-11.00 |
ALLIANCES and scientific research |
Maria Olga Kokornaczyk, (University of Bologna)
DEM un nuovo metodo di analisi per immagini sulla qualità dei prodotti agroalimentari concenzionali, biologici e biodinamici;
Matteo Giannattasio (University of Padoa) La
scientificità dell'agricoltura biodinamica;
Stefano Benedettelli (University of Florence) Parametri innovativi per la
selezione del frumento;
Claudia Sorlini (Chairman of the Scientific Committee for the City of Milan Expo) Expo 2015, Un'occasione per ripensare l'agricoltura
Vincenzo Piccione (University of Catania) Siccità e Desertificazione.
Emergenze ambientali e nuove alleanze; |
11.00-11.30 |
Break |
|
11.30-13.00 |
ALLIANCES for the Planet |
Giovanni Sartori (video conference) Il rientro
demografico;
Introduce Carlo Triarico (President of Biodynamic Agriculture Association in Italy)
Fulco Pratesi (Honorary President of WWF ITALIA) Agricoltura, biodiversità,
paesaggio;
Antonio Cianciullo - La Repubblica
Giulia Maria Mozzoni Crespi (Honorary President of Fondo Ambiente Italia) Un appello per il futuro;
Marco Gasperetti - Corriere della Sera
Enrico Rossi
President Region of Tuscany |
13.00-15.30 |
Biodynamic Lunch Buffet |
|
15.30-17.00 |
ALLIANCES for quality |
Laura Isolani (University of Florence) Prove
scientifiche della qualità biodinamica;
Giovanni Pandolfini (La Garanzia partecipata);
Emiliano Terreni (Il Genuino clandestino);
Claudio Torrisi (Order of Chemists) I marcatori nei suoli
agricoli. |
17.00-17.30 |
Break |
|
17.30-19.30 |
ALLIANCES and scientific research |
Concetta Vazzana (University of Florence) La biodiversità come strumento di gestione per i sistemi di
agricoltura basati sui principi agro ecologici;
Paolo Guarnaccia (University of Catania) - L'approccio scientifico-spirituale steineriano e il recupero dei
saperi contadini della tradizione agricola siciliana per le innovazioni
colturali sostenibili;
Luca Colombo (FIRAB) Il ruolo della ricerca
nell'agricoltura biodinamica.Il ruolo dell'agricoltura biodinamica nella
ricerca;
Mariola Stefanoni ( Interlab Project) Risultati della cromatografia di Pfeiffer sulla fertilità del suolo;
Andrea Peruzzi (University of Pisa) La meccanizzazione in agricoltura
biologica come strumento concreto per aumentare il valore della produzione,
la sicurezza ambientale e il benessere della collettività;
Heinz Grill (Researcher) I quattro eteri. Conoscenza e aumento dell’eterico nella natura, nelle coltivazioni e nell’uomo
Annika Patregnani (President of Biennale Habitat and Habitat World) Il viaggio della Biennale Habitat
La ricerca di nuove alleanze tra Terre e Acque del Mediterraneo;
|
19.30-20.15 |
SIGHTSEEING TOUR |
by APAB Professional Tourist Guides |
20.30- 21.30 |
biodynamic dinner |
Restaurant "Fantasia", Santa Croce. Brief description of the biodynamic dishes by experts |
21.30-22.30 |
Cafe Agriculture: Theme Talks |
|
TIME |
SUNDAY,
FEBRUARY 23rd |
AT “FANTASIA” RESTAURANT |
9.30-11.30 |
Biodynamic wine and food tasting |
Flavors and scents of the biodynamics |
11.30-12.30 |
ALLIANCES for our Earth |
Ueli Hurter (Head of Agriculture Department, Free University of Spiritual Science in Dornach, Switzerland)
e
Stefano Gasperi (Physician, Secretary of the Anthroposophical Society in Italy)
L'alleanza internazionale degli agricoltori |
12.30 |
Closing |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|